0

Operatie galblaas verwijderen

Het is verstandig om uw vragen op te schrijven. Wat u moet weten als u weer thuis bent? Handelingen die de patiënt thuis moet doen worden vaak onderschat. Bedenk daarom wie er in uw directe omgeving kan helpen. Wanneer u het rustig aandoet, merkt u dat u geleidelijk meer aan kunt. Met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn, moet u de eerst sapkuur tijd na het ontslag voorzichtig zijn. Wanneer de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer hervatten. Meestal kunt u 3 weken na het ontslag weer werken. Zwaar lichamelijk werk kan na 6 weken worden hervat. Heeft u een laparoscopische cholecystectomie ondergaan dan kunt u meestal eerder weer aan het werk. U hoeft geen vetarm dieet te volgen. Maar met grote hoeveelheden vet moet u voorzichtig zijn. Probeer steeds meer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen laat deze dan weg en probeer het later nog eens.

operatie galblaas verwijderen

Galblaasoperatie - deventer ziekenhuis

Douchen mag weer na vaporub 3 dagen. Eten en drinken, eten of drinken mag u vlak na de operatie nog niet. Zodra de darmen weer gaan werken, mag u wat drinken. Als dat goed gaat, wordt dat uitgebreid volgens een bepaald schema. Dat schema verloopt na een conventionele cholecystectomie langzamer dan na een laparoscopische cholecystectomie. Wanneer kunt u naar huis? Na een laparoscopische cholecystectomie kunt u na 1 tot 4 dagen weer naar huis. Na een conventionele cholecystectomie is de opname duur wat langer. Dit is altijd in overleg met uw arts. Van belang is dat u koortsvrij bent, of de wond rustig is en of u weer goed kunt lopen. Wilt u op dat moment nog meer informatie? Vraag dan de arts of de chirurg om een gesprek.

operatie galblaas verwijderen

na 10 dagen uit. Bij laparoscopische operaties worden de wonden vaak met hechtpleisters gesloten. Deze kunt u er na 5 dagen zelf afhalen. Het wondje onder de navel kan soms langer wat vocht afscheiden. Zolang kunt u er een pleister op plakken.

Cholecystectomie - verwijdering van de galblaas - laparoscopische

Galblaas operatie chirurg en Operatie

Vanzelfsprekend is dit erger na de conventionele cholecystectomie. U kunt de verpleegkundige om een kralingen pijnstiller vragen. Direct na de operatie kunt u zich een beetje misselijk en dorstig voelen. Tegen de misselijkheid kunt u medicijnen krijgen. Drinken mag vlak na de operatie nog niet. U mag wel de lippen nat maken en de mond spoelen. Om voldoende vocht binnen te krijgen, heeft u een infuus in de arm. Zodra u zelf weer voldoende kunt drinken wordt het infuus verwijderd. Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Deze kunnen klein en hinderlijk zijn zoals een ontsteking van een ader waar een infuus in zit of een urineweginfectie.

Elke snee wordt gebruikt om een instrument in de buikholte te brengen. Een instrument om de galblaas te pakken, een instrument om de galblaas te bewegen en een instrument om de galblaas te verwijderen. Soms is het nodig om een wonddrain achter te laten. Bij een klein aantal laparoscopische operaties, kan de chirurg een probleem zien dat hij niet laparoscopisch kan oplossen. Bijvoorbeeld een galblaas die vast zit aan omliggende organen, een heftige ontsteking of een bloeding die niet goed gestopt kan worden. In die gevallen is het vaak niet veilig om laparoscopisch verder te gaan. Het is dan beter een grotere wond te maken. Zo kunnen de problemen vaak beter worden opgelost en de galblaas veiliger worden verwijderd. Daarom moet u er altijd rekening mee houden dat, ook al heeft u een laparoscopische cholecystectomie afgesproken, er toch een conventionele cholecystectomie kan worden verricht. Het verloop na de operatie, de eerste dagen na de operatie is de wond gevoelig. Ook alle bewegingen en diep ademhalen en hoesten zijn pijnlijk.

operatie galblaas verwijderen

Een van deze sneetjes wordt in of vlak bij de navel gemaakt. Hierdoor brengt de chirurg een speciaal instrument (de laparoscoop) in de buikholte. De laparoscoop is een lange rechte starre pijp waarop een kleine camera en een lichtje zit. Voordat de laparoscoop de buikholte ingaat, wordt de buikholte opgepompt met kooldioxide. Dit is nodig om een goed overzicht te krijgen. Dit gas kan het middenrif prikkelen en via een zenuwbaan gaat dit door naar de schouder. Hierdoor kunt u na de operatie enkele dagen een gevoelige schouder hebben. Dit verdwijnt vanzelf en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Is de laparoscoop in uw buikholte, dan kijkt de chirurg met de laparoscoop in de buik via een monitor. Nu worden de andere sneetjes in de buik gemaakt.

Verwijderen van de galblaas - behandeling

Wanneer de galblaas is verwijderd, controleert de chirurg ook de galgangen, met röntgenfoto's. Als daar galstenen inzitten, dan worden die ook verwijderd. De galwegen zelf worden niet verwijderd. Want de lever kan dan doorgaan met het produceren van gal en via de galwegen afvoeren naar de darm. De meeste patiënten zijn na de operatie van hun klachten. Soms blijven er geringe klachten over die makkelijk te bestrijden zijn met een speciaal dieet. Er zijn twee methoden om de galblaas te verwijderen. Dit zijn de laparoscopische cholecystectomie en de conventionele cholecystectomie. Uw chirurg bespreekt met u wat in uw geval het beste. De laparoscopische cholecystectomie, bij deze operatie gebruikt de chirurg een camera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote snee gerechten te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes. operatie galblaas verwijderen

Hoe wordt de diagnose gesteld? Vaak heeft de meerderheid van de patiënten met galblaaslijden ook galstenen. Hierdoor kan de diagnose over het algemeen bevestigd worden door een echografie. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven om een beeld van de galblaas en de daarin bevindende galstenen te creëren. Soms lukt het niet om de diagnose op deze manier te stellen. Daarom kunnen ook andere methoden worden gebruikt. De behandeling van het galblaaslijden. De behandeling van het galblaaslijden is het chirurgisch verwijderen van de galblaas. Vaak is het verwijderen van de galblaas nodig, als de galstenen klachten veroorzaken of shapers als de galblaas is ontstoken.

Galblaas operatie dienst algemene heelkunde onze-lieve

Met name na het eten van vet of bepaalde groenten, zoals koolsoorten; - veel boeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen; - aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik, samen met bewegingsdrang. Deze pijn ontstaat wanneer een galsteen vast komt te zitten in de galgang tussen de galblaas en de grote galbuis, of in de grote galbuis zelf. Dit heet koliekpijn en kan ook uitstralen naar de rug. Deze pijnaanvallen stoppen koop wanneer het steentje doorschiet naar de grote galbuis of de darm, of wanneer de galblaas te uitgeput is om verder te persen; - een steen kan zó vastgeklemd zitten in de afvoerbuis dat er geen gal meer in of uit de galblaas. De galblaas kan dan niet meer werken en raakt vaak ontstoken. Dit geeft aanhoudende buikpijn en hoge koorts; - geelzucht (gelige verkleuring van de huid) komt voor als een galsteen vast komt te zitten in de grote galbuis die naar de darm leidt. De gal kan nu niet meer in de darm lopen en komt in het bloed terecht. Behalve een gelige huidskleur veroorzaakt dit een ontkleuring van de ontlasting. Er komt namelijk geen gal meer in de ontlasting. Maar hierdoor wordt de urine donkerbruin. In deze situatie is vaak een acute ingreep (endoscopie) of soms een operatie nodig.

operatie galblaas verwijderen

Als de galblaas bij een operatie verwijderd is (cholecystectomie) wordt deze functie overgenomen door lever en galwegen. Het galblaaslijden, vaak bevat de galblaas stenen of raakt geïnfecteerd. Dit belemmert het functioneren. De oorzaken hiervan zijn niet precies bekend. Iedereen kan afwijkingen aan kralingen de galblaas krijgen. Maar deze afwijkingen worden vaak gezien bij mensen die te zwaar zijn en tussen 35 en 55 jaar oud. Het komt ook meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Symptomen van het galblaaslijden, soms hebben mensen met galstenen weinig of helemaal geen klachten. Zij hebben dan ook geen behandeling nodig. Anderen hebben een of meer van de volgende symptomen: - aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik.

Galblaas verwijderen - maag lever Darm Stichting

Uw specialist heeft u geadviseerd uw galblaas te laten verwijderen. In deze folder leest u hoe een galblaas werkt, wat er voor problemen kunnen zijn en drenthe hoe de operatie werkt. De galblaas, de galblaas is een klein peervormig orgaan. Dit ligt aan schildklier de onderkant van de lever, rechts boven in de buik. De lever maakt dag en nacht gal. Dit is een vloeistof die van groot belang is voor de vertering van vetten. De lever voert de gal af via een buis naar de twaalfvingerige darm. De galblaas zit met een kleinere zijbuis verbonden aan deze buis. Normaal gaat de gal eerst naar de galblaas. Hier wordt de gal ingedikt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, speciaal vet voedsel, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm.

Operatie galblaas verwijderen
Rated 4/5 based on 837 reviews
SHARE

operatie galblaas verwijderen Eqafapew, Sat, May, 05, 2018

Lees voor meer informatie over galstenen klachten, symptomen en oorzaken dit artikel. Lees ook: pijn in onderbuik, galstenen diagnose, galstenen worden soms bij toeval gevonden, bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat de patiënt nierstenen heeft. Wanneer je bij de huisarts komt met klachten doet de arts vaak een lichamelijk onderzoek. De arts bekijkt bijvoorbeeld de kleur van je huid en ogen (geelzucht kan wijzen op galstenen) en voelt of je buik gevoelig. De arts kan kiezen voor verschillende tests.

operatie galblaas verwijderen Yvoletow, Sat, May, 05, 2018

Moet jij een galstenen behandeling ondergaan en ben je benieuwd hoe dit in zn werk gaat? Hoe komt een arts tot de diagnose galstenen of galblaasontsteking en hoe worden deze, indien nodig, verwijderd? In dit artikel lees je alles over galstenen behandeling maar ook hoe je galstenen voorkomen kunt.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: